

Спортивні протеїнові батончики і мюслі – чи дійсно вони необхідні для схуднення і чи можна вважати їх корисним безвуглеводним продуктом?
Протеїнові батончики: користь чи шкода?
Всього лише за кілька років протеїнові батончики перебралися зі спеціалізованих спортивних магазинів на полиці звичайних супермаркетів, а більшість харчових підприємств, які випускали раніше шоколадні батончики, включили в свій асортимент продукції мюслі та інші «корисні» снеки. Проте чи дійсно такі батончики корисні для схуднення?
На жаль, більшість людей навіть не замислюються про склад подібних протеїнових батончиків – якщо на упаковці написано «0 грамів доданих вуглеводів» або «30 грамів білка», вони визнають подібний продукт автоматично корисним. Але гірка правда полягає в тому, що мюслі і спортивні батончики мало чим відрізняються від звичайних шоколадних.
Чи корисні батончики мюслі?
Незважаючи на наявність «цільних злаків» і вітамінів (до слова, синтетичних), склад батончиків мюслі абсолютно не може вважатися корисним – типовий продукт містить близько 150-200 ккал, до 30 грамів швидких вуглеводів, до 10 г жиру і не більше 3-5 г білка. По суті, мюслі – це всього лише залиті цукром цукерки зі смаком вівсяних пластівців.
У свою чергу, фраза про відсутність доданого цукру означає лише те, що в даний продукт не додавався білий столовий цукор в чистому вигляді. При цьому патока, сироп фруктози або синтетичний мед не вважаються чистим цукром і легко можуть бути присутніми у складі батончика мюслі. Нагадаємо, що сироп фруктози вкрай негативно впливає на метаболізм і провокує ожиріння.
Склад протеїнових батончиків
До складу типового протеїнового батончика зазвичай входять перероблений молочний білок (по суті, сироватковий протеїн), сироп (найчастіше вищезгаданий фруктозний сироп, оскільки він забезпечує як довгий термін зберігання продукту, так і «приємну» повітряну текстуру), імітація шоколаду (тобто, суміш какао-масло з цукром), а також стабілізатори та ароматизатори.
При цьому основне завдання цукрового сиропу в складі протеїнового батончика – зовсім не покращувати смак. Збитий сироп фруктози використовується перш за все для склеювання інгредієнтів і надання продукту стабільної структури. Крім цукру, як стабілізатор може виступати гідролізат колагену (оброблений кислотою або ферментами желатин).
Протеїнові батончики без цукру
У разі, якщо виробник вирішив привернути додаткову увагу споживача фразою «низьковуглеводний батончик», в складі з’являються не тільки додаткові стабілізатори структури, а й підсолоджувачі, цукрозамінники і ароматизатори. Текстура батончика стає менш повітряної, а смак істотно більш синтетичним.
Цікаво і те, що досить часто виробники замінюють цукор на який-небудь інший простий вуглевод, невідомий масовому споживачеві (наприклад, на мальтодекстрин). Незважаючи на те, що організм реагує на мальтодекстрин практично так само, як на цукор, ця речовина все ж не є цукром. На жаль, даний прийом є повністю законним.
Проблема якості інгредієнтів
Оскільки протеїнові батончики позиціонуються як продукт, який не потребує спеціальних умов зберігання (наприклад, холодильника), це не дозволяє використовувати справжній шоколад як глазур – він банально розплавиться. У хід йде синтетична імітація, що складається з цукру, ароматизаторів, глибоко перероблених жирів і невеликої кількості какао-масла.
Найбільш популярним рослинним маслом для виготовлення «шоколадного» покриття протеїнових батончиків є гідролізована пальмова олія. Вона дешева, без смаку, залишається твердою при кімнатній температурі і має практично нескінченний термін зберігання. Головний мінус подібної олії – високий вміст трансжирів, що порушують метаболізм.
Протеїнові батончики: коли приймати?
З огляду на їх склад, протеїнові батончики можуть рекомендуватися до застосування виключно тоді, коли ви вмираєте від голоду, а ніякої іншої доступної їжі у вас зовсім немає. Використовувати подібний продукт в якості складової раціону для набору м’язів занадто дорого (звичайний сироватковий протеїн стоїть дешевше), а для схуднення – безглуздо.
Які б гарні слова були написані на упаковці протеїнового батончика (починаючи від «52% протеїну», закінчуючи «0% доданого цукру») – найчастіше вони призначені лише для недосвідченого покупця, ніколи не читає складу продукту. За своєю калорійності більшість протеїнових і батончиків (рівно як і батончиків мюслі) мало відрізняються від звичайного шоколаду.
Фінальна думка
Протеїнової батончик – це не більше ніж звичайний висококалорійний снек, ретельно маскується під «корисний продукт». В реальності таким батончикам місце на полиці в хімічній лабораторії, а зовсім не в відділі здорової їжі. Необхідно розуміти, що подібний продукт – це результат дуже глибокої і серйозної переробки вихідних інгредієнтів.
При цьому чим більше протеїну і чим менше цукру в складі протеїнового батончика, тим більше у вас повинно виникати питань до списку з десятків синтетичних компонентів в його складі. Навіть якщо з точки зору калорій і вмісту білків, жирів і вуглеводів все виглядає «нормально», до подібних продуктів варто вдаватися в разі крайньої необхідності.
Спортивні протеїнові батончики (і батончики мюслі) лише на перший погляд здаються корисним продуктом. Уважне вивчення їх складу говорить зовсім про інше. Цукор (або фруктозний сироп) є їх ключовим інгредієнтом – а це означає, що даний продукт ні в якому разі не може використовуватися в раціоні для схуднення.