

В якому соці міститься в півтора рази більше цукру, ніж в кока-колі? Чи справді свіжовичавлений апельсиновий сік корисний для здоров’я, а пакетований – шкідливий?
Чи справді соки корисні?
Традиційно вважається, що свіжовичавлені фруктові соки – це корисний дієтичний продукт, багатий вітамінами і мінералами, тоді як пакетовані соки – це хімічне зло. На жаль, будь-який фруктовий сік складно назвати дійсно корисним для здоров’я продуктом, оскільки його мінуси впевнено переважують плюси.
Незважаючи на відносно високий вміст вітаміну С в соках (у випадку з пакетованим цей вітамін зазвичай додають штучно), наявність простих вуглеводів у вигляді цукру в більшості фруктових соків в рази перевищує вміст цукру в солодких газованих напоях типу Кока-Коли. По суті, сік – це лише черговий десерт.
Таблиця вмісту цукру в соку
Нижче наведено таблицю вмісту цукру в різних соках і, для порівняння, вміст цукру в колі. При цьому найбільше цукру у виноградному соку – стандартний стакан містить майже 8 ложок цукру, що в півтора (!) Рази більше, ніж в кількість цукру в колі. Найменше вуглеводів міститься в томатному соці – приблизно 2 ложки на стандартний стакан.
Вид соку | Вміст цукру в 100 мл | Ложок цукру на склянку (250 мл) |
Виноградний сік | 14-15 г | 8 ложок |
Яблучний сік | 10-12 г | 6 ложок |
Персиковий сік | 12-13 г | 6 ложок |
Грушевий сік | 11-12 г | 6 ложок |
Апельсиновий сік | 8-10 г | 5 ложок |
Вишневий сік | 7-8 г | 4 ложки |
Гранатовий сік | 7-8 г | 4 ложки |
Морквяний сік | 4-5 г | 2.5 ложки |
Томатний сік | 3-4 г | 2 ложки |
Для порівняння: Кока-Кола | 10 г | 5 ложок |
А як же вітаміни?
Зауважте, що виробники соків ніколи не роблять акцент на тому, яким чином вітаміни «з’явилися в соці» і навіщо вони дійсно потрібні вашому організму. Мається на увазі, що вітаміни в соці «від природи», а людині вони потрібні виключно «для підтримки здоров’я». Мається на увазі, але ніколи прямо не озвучується.
Гірка правда полягає в тому, що більшість вітамінів в пакетованих соках – це виключно хімічні добавки. І чим більше різних вітамінів перераховано на упаковці соку, тим уважніше ви повинні вчитатися в його склад в пошуку штучних інгредієнтів – адже навіть у свіжих соках зазвичай міститься лише 1-2 вітаміни.
Вміст вітамінів у соці
У 100 мл апельсинового соку дійсно міститься приблизно 80% денної норми вітаміну С і 4% норми вітаміну А (кількість будь-яких інших вітамінів в цьому соці істотно нижче). Однак в реальності мало хто випиває 100 мл апельсинового соку і зупиняється – зазвичай сік п’ють великими стаканами, а не чарками.
Важливо відзначити і те, що дефіцит вітаміну С (тобто цинга) – виключно рідкісне явище, що не зустрічається навіть на безвуглеводній дієті, яка забороняє фрукти і солодкі овочі. Крім усього іншого, користь додаткового прийому вітаміну С «про всяк випадок» і для «підняття імунітету» – лише черговий міф, давно спростований наукою.
Як роблять пакетований сік?
Більш 90-95% пакетованих соків, що продаються в Україні, відносяться до категорії «відновлених». Подібні соки виробляються з суміші води, цукру, лимонної кислоти, вітаміну С (що є, до речі, одним з найбільш сильних натуральних консервантів), сокових концентратів і так званих соків «вторинної переробки».
У свою чергу, фруктові соки вторинної переробки – це соки, отримані за технологією pulp-wash. Цей технологічний процес полягає в тому, що залишки апельсинів або яблук, що залишилися після отримання соку прямого віджиму, спершу замочують у воді, потім відстоюються, після чого знову віджимаються. Злив цієї води і є «соком».
Чому соки шкідливі?
Незважаючи на те, що у фруктових соках містяться вітаміни (насамперед, вітамін С), великий вміст цукру, порівняний з вмістом цукру в колі, переважує цю користь. Нагадаємо, що регулярне вживання продуктів з цукром і швидкими вуглеводами ламає метаболізм і гарантовано призводить до набору зайвої ваги.
При цьому для організму абсолютно байдуже, чи вживаєте ви білий рафінований цукор або «натуральний» фруктовий. До слова, останній виявиться навіть більш шкідливим для обміну речовин, оскільки він складається переважно з фруктози, вкрай обмежено використовуваної в процесах метаболізму і відправляється прямо в жирові депо.
Тоді чому фрукти корисні?
Необхідно розуміти, що одним з найбільш корисних інгредієнтів фруктів є зовсім не вітаміни, а харчові волокна (клітковина), яка повністю видаляється при виробництві соку. Коли ви з’їдаєте цілісний фрукт, клітковина немов нейтралізує і «врівноважує» негативну дію цукру, що міститься в цьому фрукті.
Крім цього, зазвичай ви не їсте десяток апельсинів за один раз – а саме цим і «пишаються» більшість виробників, нагадуючи про те, що стакан соку рівносильний дюжині апельсинів. Крім іншого, всю багатовікову історію людства солодкі фрукти вважалися скоріше рідкісним ласощами, а зовсім не повсякденним продуктом.
Будь-які фруктові соки (як свіжовичавлені, так і пакетовані) повинні розглядатися виключно як десерт, а зовсім не як дієтичний продукт. Важливо пам’ятати про те, що в склянці більшості видів соку міститься більше простих вуглеводів і цукрів, ніж їх міститься в склянці висококалорійної коли.