Спортивні протеїнові батончики і мюслі – чи дійсно вони необхідні для схуднення і чи можна вважати їх корисним безвуглеводним продуктом?
Протеїнові батончики: користь чи шкода?
Всього лише за кілька років протеїнові батончики перебралися зі спеціалізованих спортивних магазинів на полиці звичайних супермаркетів, а більшість харчових підприємств, які випускали раніше шоколадні батончики, включили в свій асортимент продукції мюслі та інші «корисні» снеки. Проте чи дійсно такі батончики корисні для схуднення?
На жаль, більшість людей навіть не замислюються про склад подібних протеїнових батончиків – якщо на упаковці крупно написано «0 грамів доданих вуглеводів» або «30 грамів білка», вони визнають подібний продукт автоматично корисним. Але гірка правда полягає в тому, що мюслі і спортивні батончики мало чим відрізняються від звичайних шоколадних.
Чи корисні батончики мюслі?
Незважаючи на наявність «цільних злаків» і вітамінів (до слова, синтетичних), склад батончиків мюслі абсолютно не може вважатися корисним – цей типовий продукт містить близько 150-200 ккал, до 30 грамів швидких вуглеводів, до 10 г жиру і не більше 3-5 г білка. По суті, мюслі – це всього лише залиті цукром цукерки зі смаком вівсяних пластівців.
У свою чергу, фраза про відсутність доданого цукру означає лише те, що в даний продукт не додавався білий столовий цукор в чистому вигляді. При цьому патока, сироп фруктози або синтетичний мед не вважаються чистим цукром і легко можуть бути присутніми у складі батончика мюслі. Сироп фруктози вкрай негативно впливає на метаболізм і провокує ожиріння.
Склад протеїнових батончиків
До складу типового протеїнового батончика зазвичай входять перероблений молочний білок, імітація шоколаду (тобто, суміш какао-масло з цукром), а також стабілізатори та ароматизатори.
При цьому основне завдання цукрового сиропу в складі протеїнового батончика – зовсім не покращувати смак. Збитий сироп фруктози використовується перш за все для склеювання інгредієнтів і додання продукту стабільної структури. Крім цукру, як стабілізатор може виступати гідролізат колагену (оброблений кислотою або ферментами желатин).
Протеїнові батончики без цукру
У разі, якщо виробник вирішив привернути додаткову увагу споживача фразою «низько вуглеводний батончик», в складі з’являються не тільки додаткові стабілізатори структури, а й підсолоджувачі, цукрозамінники і ароматизатори. Текстура батончика стає менш повітряною, а смак істотно більш плоским і синтетичним.
Цікаво і те, що досить часто виробники замінюють цукор на який-небудь інший простий вуглевод, невідомий споживачеві (наприклад, на мальтодекстрин). Незважаючи на те, що організм реагує на мальтодекстрин практично також, як на цукор, ця речовина все ж не є цукром. На жаль, даний прийом є повністю законним.
Проблема якості інгредієнтів
Оскільки протеїнові батончики позиціонуються як продукт, який не потребує спеціальних умов зберігання (наприклад, холодильника), це не дозволяє використовувати справжній шоколад як глазур – він банально розплавиться. У хід йде синтетична імітація, що складається з цукру, ароматизаторів, глибоко перероблених жирів і невеликої кількості какао-масла.
Найбільш популярним рослинним маслом для виготовлення «шоколадного» покриття протеїнових батончиків є гідролізована пальмова олія. Вона дешева, без смаку, залишається твердою при кімнатній температурі і має практично нескінченний термін зберігання. Головний мінус подібного масла є високий вміст трансжирів, що порушують метаболізм.
Протеїнові батончики: коли приймати?
З огляду на їх склад, протеїнові батончики можуть рекомендуватися до застосування виключно тоді, коли ви вмираєте від голоду, а ніякої іншої доступної їжі у вас зовсім немає. Використовувати подібний продукт в якості складової раціону для набору м’язів занадто дорого (звичайний сироватковий протеїн стоїть дешевше), а для схуднення – безглуздо.
Які б гарні слова були написані на упаковці протеїнового батончика (починаючи від «52% протеїну», закінчуючи «0% доданого цукру») – найчастіше вони призначені лише для недосвідченого покупця, який ніколи не читає складу продукту. За своєю калорійністю більшість протеїнових батончиків (рівно як і батончиків мюслі) мало відрізняються від звичайного шоколаду.
Протеїнової батончик – це не більше ніж звичайний висококалорійний снек, ретельно маскується під назвою «корисний продукт». В реальності таким батончикам місце на полиці в хімічній лабораторії, а зовсім не в відділі здорової їжі. Необхідно розуміти, що подібний продукт – це результат дуже глибокої і серйозної переробки вихідних інгредієнтів.
При цьому чим більше протеїну і чим менше цукру в складі протеїнового батончика, тим більше у вас повинно виникати питань до списку з десятків синтетичних компонентів в його складі. Навіть якщо з точки зору калорій і вмісту білків, жирів і вуглеводів все виглядає «нормально», до подібних продуктів варто вдаватися в разі крайньої необхідності.
Спортивні протеїнові батончики (і батончики мюслі) лише на перший погляд здаються корисним продуктом. Уважне вивчення їх складу говорить зовсім про інше. Цукор (або фруктозний сироп) є їх ключовим інгредієнтом – а це означає, що даний продукт ні в якому разі не може використовуватися в раціоні для схуднення.