

Скільки цукру міститься в сухофруктах? Чи дійсно вони корисні для здоров’я і допустимі на дієті для схуднення? Поради щодо вибору кращих сухофруктів.
Користь сухофруктів для здоров’я
Більшість людей сприймають сухофрукти виключно як корисний і натуральний продукт – багато хто вірить, що сухофрукти не тільки допустимі на дієті, але навіть можуть допомогти схудненню. При цьому питання вмісту пестицидів і консервантів звичайного покупця абсолютно не цікавить – він прагне лише купити родзинки або фініки по максимально низькій ціні.
Однак через покриття цукровим сиропом більшість сухофруктів правильніше вважати цукерками, а в силу особливостей промислового виробництва кількість вітамінів і мінералів в них досить невелика. Якісні сухофрукти при цьому коштують дорого і завжди марковані «біо» – купити такий продукт випадково на звичайному ринку або в супермаркеті практично неможливо.
Як роблять сухофрукти?
Традиційним методом виготовлення сухофруктів є сушка на сонці, однак в промислових масштабах використовуються більш продуктивні (і швидкі) методи. Найчастіше процес видалення води з фруктів здійснюється в герметичних камерах-дегідратором, сушка в яких реалізована потоками повітря від 30 до 70 ° C або інфрачервоним випромінюванням.
Таким чином виготовляють «класичні» сухофрукти – родзинки, курагу, інжир, фініки і чорнослив. Інші фрукти (ананаси, манго, ківі, папайя, імбир, полуниця та інші ягоди) при сушінні повністю втрачають форму, тому вони зовсім не сушаться, а карамелізовуються в цукровому сиропі. Важливо згадати, що «різнокольорові сухофрукти» містять в складі до 70-80% чистого цукру.
Чи справді сухофрукти корисні?
Навіть якщо сухофрукти були виготовлені методом дбайливої сушки на сонці, а сировиною для них виступили кращі абрикоси або виноград, то в них все одно міститься значна кількість простих вуглеводів і лише незначна кількість вітамінів і мікромінералів. Говорячи про вітаміни, важливо згадати, що при сушінні вітамін С практично зникає.
Наприклад, в 100 г родзинок міститься не більше 5% денної норми вітамінів С, К і B6, а також 20% добової норми калію, 15% норми міді, 15% марганцю, 10% заліза і 5% кальцію – при сумарній калорійності в 300 ккал і загальному змісті 80 г вуглеводів (60 г з яких є чистим цукром). Іншими словами – сухофрукти правильніше вважати солодкістю.
Користь чорносливу для травлення
Позитивний вплив сухофруктів на здоров’я обумовлюється зовсім не вітамінами, мінералами або вуглеводами в їх складі – користь несуть фітонутрієнти, наявні в початкових фруктах. У більшості випадків ці сполуки відносяться до категорії «антиоксиданти», а значить, допомагають організму підвищувати імунітет і боротися з різними запаленнями.
У свою чергу, чим темніший фрукт, тим більша кількість природних антиоксидантів. Чемпіоном за змістом цих речовин є чорнослив, який є до того ж досить потужним проносним засобом. Двох-трьох сушених слив досить, щоб стимулювати роботу кишечника.
Проблема промислових сухофруктів
По-перше, абсолютно всі промислові сухофрукти проходять обробку миючими засобами, парами пестицидів і консервантами. Для продовження терміну зберігання та надання «приємного» жовтого кольору в родзинки і курагу, що продаються в звичайних супермаркетах, додається діоксид сірки – від природи родзинки мають темно-коричневий колір, а не золотий.
По-друге, фіги і банани (рівно як фісташки, арахіс та інші горіхи) найчастіше спершу обсмажуються в дешевих рослинних маслах, потім обробляються фенолами для збереження кольору. По-третє, вищезгадані різнокольорові сухофрукти з екзотичних фруктів – це скоріше цукрові цукерки зі смаком манго або ківі, а зовсім не повноцінні сухофрукти.
Хімічні добавки в сухофруктах
Національні харчові стандарти більшості країн в прямому сенсі слова вимагають хімічної обробки сухофруктів, оскільки лише це дозволяє вбити небезпечні бактерії і підвищити термін зберігання до декількох місяців. Наприклад, курага і інжир зобов’язані оброблятися розчином сірчаної кислоти, а виноград – вимочувати в лугу.
У теорії, концентрації даних хімічних речовин строго обумовлені законодавством, а дозування однозначно безпечні для здоров’я людини. Однак купуючи дешеві сухофрукти без повноцінної упаковки і «на вагу», ви навіть не знаєте, в якій країні ці сухофрукти були зроблені, не кажучи вже про те, чи дотримувалися необхідні норми неназваним виробником.
Як вибирати сухофрукти?
З іншого боку, сухофрукти – це відмінний варіант калорійного перекусу після силового тренування для закриття вуглеводного вікна. Головне – купувати продукцію високої якості і вживати виключно «класичні» сухофрукти (родзинки, інжир, фініки), а зовсім не карамелізовані манго або обсмажені в олії банани.
При виборі сухофруктів звертайте увагу на наявність знаку «біопродукція», розробленого в Європейському Союзі. Наявність подібного маркування гарантує, що при виробництві використовувалися лише натуральні процеси, а рівень обробки сухофруктів хімією зведений до мінімуму. Крім цього, довіряйте лише відомим вам великим виробникам, а не бабусі на ринку.
Переважна маса сухофруктів – це скоріше зацукровані до стану цукерок «цукати», ніж корисні для здоров’я джерела вітамінів і мінералів. Навіть якщо ви вживаєте в їжу виключно біо-сухофрукти, ви повинні пам’ятати, що вони складаються з простих вуглеводів на 50-60%. Крім цього, ГОСТи однозначно вимагають хімічної обробки фруктів при сушінні – і вкрай складно перевірити, чи не переборщив виробник з хімією.