

Авокадо – це фрукт, незважаючи на його смак і жирність. Плоди авокадо мають різну форму, розмір і колір шкірки. Цікавий той факт, що авокадо занесений в Книгу рекордів Гіннеса, як самий поживний фрукт. Його широко використовують не тільки в кулінарії, але і в косметології.
Користь авокадо
Авокадо – поживний продукт, що має в своєму складі практично весь набір незамінних жирних кислот, які необхідні для збереження пам’яті і нормального функціонування клітин мозку.
Вітамінно-мінеральний склад авокадо багатий і різноманітний, в нього входять: холін, вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В9, С, D, Е, Н і РР, а також необхідні організму макро – і мікроелементи: калій, кальцій, магній, мідь і марганець, залізо, фосфор і натрій.
Авокадо є ефективним антиоксидантом, що захищає клітини від старіння, бере участь у процесах кровотворення, цілюще впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту. Продукт сприяє зниженню рівня холестерину в крові.
Авокадо нормалізує артеріальний тиск, особливо він корисний гіпертонікам. Він зупиняє кровотечі та сприяє загоєнню ран і відновлення після операцій з втратою крові. Вітамін В2, який є в авокадо, не дає розвиватися анемії, особливо у маленьких дітей.
Олія авокадо
У косметології використовується олія авокадо. Вона швидко всмоктується і повністю засвоюється шкірою, містить великий перелік поживних речовин і володіє слабким запахом – все це робить екстракт авокадо практично безальтернативним зволожуючим компонентом у складі косметики.
Антиоксидантні та протизапальні речовини в олії авокадо допомагають шкірі бути яскравою, пружною та еластичною, заспокоюють шкіру, знімають свербіж і подразнення, загоюють пошкодження. Також, в олії авокадо міститься бета-каротин, протеїни, лецитин, жирні кислоти, вітаміни А, Е і D, які живлять і насичують шкіру, підвищують репродукцію колагену в шкірі та створюють захисний бар’єр від сонячного випромінювання і негативного впливу навколишнього середовища.
Рецепти з авокадо
Авокадо має приємний смак і незвичайну консистенцію, середню між густим кремом і маслом. Плід ідеально поєднується з креветками, ріпчастою цибулею, гострим перцем. Найвідоміше блюдо з авокадо – мексиканський соус гуакамоле. Авокадо використовують для приготування салатів, ролів, соусів, «намазок» на бутерброди.
Салат з помідорами та авокадо
- помідор великий – 3 шт
- стигле авокадо – 1 шт
- цибуля червона – 1 шт
- сіль, перець
- оливкова олія
Помідори та авокадо порізати кубиками. Цибулю дрібно нашаткувати, все змішати, додати сіль і перець. Заправити оливковою олією.
Салат з авокадо і яйцем
- стигле авокадо – 2 шт
- яйця варені – 4 шт
- огірок свіжий – 2 шт
- сіль, перець – за смаком
- сметана, майонез або несолодкий йогурт для заправки
Всі інгредієнти нарізати кубиками. Посолити та поперчити за смаком. Заправити салат сметаною, майонезом або йогуртом.
На думку вчених, авокадо — один з найкращих продуктів для очищення організму від токсинів і для підтримки здоров’я печінки. Медики відзначили, що саме авокадо є одним з найефективніших продуктів харчування для детоксикації печінки.