- Червоний солодкий перець
Червоний солодкий перець – це джерело вітаміну С (він навіть кращий, ніж апельсин). Ще в ньому міститься вітаміни В1, В2, В9, Р, РР та каротин.
Найбільша концентрація вітамінів знаходиться біля плодоніжки перцю, яку часто обрізають.
- Цитрусові
Так, в перці більше вітаміну С, ніж в апельсині, але нехтувати цитрусовими все ж не варто.
Апельсин, грейпфрут, лимон, лайм, мандарин, клементин, помело, бергамот (так-так, він теж цитрусовий) та інші цитрусові дадуть вірусам бій.
- Часник
Часник містить селен, який впливає на імунну систему.
Ще в ньому є калій, кальцій, фосфор, вітаміни групи В і С, марганець, йод і фітонциди.
Фітонциди захищають часник від паразитів та бактерій, а вживання фітонцидів в їжу дає бактерицидний та протигрибковий ефекти.
Багато часнику з’їсти не вийде – він збуджує апетит та є досить гострим, що може нашкодити слизовій стравоходу.
- Курячий суп
Кому з нас не лікували застуду курячим супом?
При приготуванні такого супу важливо знати, що чим довше вариться курка – тим більше корисних властивостей переходить з неї в суп.
- Броколі
Броколі містить клітковину, кальцій, марганець, йод, фолієву кислоту, вітаміни А, В6 і С.
Вітаміну А в броколі більше, ніж в інших видах капусти, а кальцію в ньому більше, ніж в молоці.
Регулярне вживання броколі покращує роботу серця, покращує травлення, сприяє нормалізації процесів росту та розвитку в організмі.
Але споживати в їжу виключно броколі не можна – вони абсолютно не містять в собі жирів, які необхідно отримувати для нормального функціонування травлення.
- Мигдаль
Мигдаль містить багато ненасичених жирів, які пригнічують запальні процеси в організмі.
Ще мигдаль очищає кров, допомагає вивести жовч та пісок з нирок й навіть покращує стан організму при бронхіальній астмі.
У 100 г мигдалю міститься 67% магнію від добової норми, 65% фосфору, 26% кальцію і 15% калію.
Їсти мигдаль потрібно обережно, тому що всі горіхи входять в групу небезпечних алергенів.
- Куркума
Куркума містить вітаміни С, К та вітаміни групи В.
Вона корисна при запаленнях. Куркума бореться з вірусами, нормалізує травлення й покращує апетит.
Корінь куркуми зовні схожий на корінь імбиру і є основним компонентом приправи каррі.
Куркума досить гостра, тому вживати її потрібно в помірних кількостях.
- Шпинат
Шпинат не просто так називають суперпродуктом.
Він містить вітаміни А, В2, В6, К, омега-3 жирні кислоти, йод, фосфор, цинк та багато іншого.
Важливою складовою шпинату є лютеїн. Він підвищує імунітет та захищає від ракових утворень.
Важливо: при термічній обробці шпинат втрачає частину корисних властивостей, тому не варто його довго варити.
- Йогурт
Йогурт містить біфідо і лакто бактерії – пробіотики. Вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту, покращують імунітет й пригнічують алергічні реакції.
Найбільш корисний йогурт – той, який не містить цукру, зроблений з молока заквашеного молочнокислими бактеріями без домішок желатину і хімічних добавок.